Pe piata actuala exista cateva software destinate designului pentru Web; unele sunt gratuite dar pentru altele va trebui sa platiti. Daca aveti acces la Internet, incercati sa cautati instrumente, software si programe pentru design pentru Web.

Desi exista multe optiuni disponibile pentru designerii care lucreaza pe web, aplicatia Macromedia Dreamweaver a dezvoltat considerabil in versiunile recente si ramane o optiune populara printre designerii profesionisti pentru Web.

Dreamweaver are o interfata relativ intuitiva cu utilizatorul si ofera diferite niveluri de functionalitate pentru toti, de la designer novice, pana la profesionisti. Software-ul asigura sabloane pentru lucru, editare de cod pentru cei interesati de programarea manuala si mai multe instrumente de tip WYSIWYG (“ What You See Is What You Get” – “ce vedeti este ce veti obtine”). Programatorii pot folosi Dreamweaver cu tehnologia server pentru a constrii aplicatii pentru Internet si exista un domeniu de optiuni pentru realizarea de site-uri dinamice.

Cea mai recenta versiune Dreamweaver a primit critici pentru instabilitate, consum de memorie RAM si viteza scazuta, desi multi neaga aceasta afirmatie. Poate ca vestea cea mai buna este faptul ca puteti incerca software-ul inainte de a-l achizitiona.

Adobe GoLive CS se lupta cu Dreamweaver pentru a se putea impune printre designerii pentru Web. Aplicatia are toate caracteristicile la care va puteti astepta, ca interfata vizuala si instrumente WYSIWYG, dar in acelasi timp se integreaza direct cu Adobe Photoshop, Adobe Illustrator si Adobe Portable Document Format (PDF). Aceasta inseamna ca fisierele pot fi operate in GoLive fara sa comutati intre aplicatii – daca utilizati celelalte software-uri de la Adobe – si in plus interfata este foarte familiara. Un neajuns major al aplicatiei GoLive CS este imposibilitatea de a realiza site-uri dinamice, asa incat optati pentru Dreamweaver daca va intereseaza acest domeniu.

BBEdit este un editor de HTML si text, disponibil doar pentru calculatoarele Apple Macintosh. Cu mai putine “inflorituri” decat Dreamweaver sau GoLive si necesitand un efort initial de invatare mai pronuntat, este orientat spre cei care doresc sa lucreze la nivelul de codificare. Dupa ce-l veti stapani , BBEdit va va permite insa construirea si editarea rapida a site-urilor.

Software pentru animatie

In ciuda faptului ca principalele studiouri de animatie prezic sfarsitul productiilor comerciale de animatie 2D, exista inca destul loc pentru proiecte 2D creative, mai ales pentru cele bazate pe Web. Pentru animatia destinata Webului, standardul de varf este Macromedia Flash si formatul sau de fisier swf, care ofera fisiere compacte, independente de rezolutie, ce vor functiona cu aproape toate browserele pentru Web.

De la inceputurile sale ca instrument pentru realizarea de bannere, animate compacte, Flash a devenit un program complet pentru multimedia si dezvoltare pe Web. Diversitatea aplicatiilor sale face sa fie unul dintre programele ce trebuie cunoscute de orice designer, tinand seama mai ales de numeroasele tehnici pe care ar trebui sa le stapaniti in prezent.

In esenta, Flash este un program bazat pe vectori, ca Adobe Illustrator si Macromedia Freehand, ceea ce-l face un excelent punct de pornire pentru animatii, gratie instrumentelor sale de desenare mai complexe. In plus, desenele vectoriale pot fi importate direct in Flash, unde vor putea fi editate.

Scena si linia temporala

Pentru crearea de animatii de baza cele doua componente principale din Flash sunt scena (stage) si linia temporala (Timeline). Toate elementele vizuale sunt plasate pe scena si sunt controlate din linia temporala. Linia temporala se bazeaza pe cadre: fiecare pas al unei miscari ocupa alt cadru, ceea ce inseamna ca, inainte de a incepe, trebuie sa decideti fiteza de rulare a cadrelor. Filmele cinematografice sunt proiectate cu 24 de cadre/secunda(fps), dar pentru Web puteti lucra cu o valoare de 2 ori mai mica (12fps).

Cadre – cheie

Ca majoritatea software-urilor pentru animatie, Flash lucreaza cu “cadre – cheie” – punctele extreme dintr-o actiune. In animatia traditionala pe celuloid, animatorul principal realizeaza cadrele cheie (schite in creion) care vor fi definitivate de alt desenator si predate altui animator, care va desena toate cadrele intermediare. (“tweening”). Cand creati miscari simple, de exemplu un obiect care se deplaseaza intre doua puncte, stabiliti cadru – cheie de inceput si de sfarsit , iar Flash realizeaza automat toate cadrele intermediare. Metoda nu este recomandata pentru miscari complexe ale personajelor.

Flash exceleaza in domeniul interactivitatii, unde foloseste propriul limbaj de scriptare, numit ActionScript. El este utilizat pentru a crea site-uri Web bogate in continut si jocuri pe Internet.

Alte optiuni

Flash nu este in nici un caz unicul software de animatie bazat pe vectori. Pentru cei interesati in crearea de animatii narative clasice, Toon Boom Studio este instrumental cel mai potrivit. El seamana cu abordarea traditionala a animatiei, cu fila de expunere integrate si camere multiplan ce pot spori profunzimea scenei. Are de asemnea , un instrument de sincronizare intre sunetele inregistrate si miscarile buzelor.

Ca instrument relativ ieftin, general pentru animatie si design pentru Web, Flash este inegalabil, iar ca domeniu si nivel de sustinere independent pe Intenet nu are rival. Daca insa va intereseaza animatia pura, atunci ar trebui sa alegeti alte programe, ca Toon Boom Studio. Daca activati in domeniul animatiei, exista si alte orientari precum celuloidul, CGI si stop-cadrele, fiecare avand propriile software-uri.