Am vorbit de cateva locuri de unde puteti obtine imagini pentru proiectele dumneavoastra. Este acum momentul sa vorbim de unde sa nu alegeti imagini.

Google Ganking

Ca designer web, puteti gasi inspiratie si dintr-o cautare de imagini pe Google pe subiecte asemanatoare cu cel al site-ului la care lucrati. Sa spunem ca realizati un site pentru un magazin de biciclete. Daca proprietarul site-ului nu v-a dat inca nici un fel de imagini cu care sa lucrati, cautarea dupa biciclete de strada, competitii de biciclete si alte subiecte inrudite va poate da o mai buna intelegere vizuala a subiectului si a imaginilor pe care veti vrea sa le folositi pe site. In mod obisnuit, acest tip de cautare va returna unele imagini care se potrivesc bine designului dumneavoastra. Veti simti dorinta de a salva imaginile pe calculatorului, de a le deschide in Photoshop, de a le taia, redimensiona si modifica putin dupa necesitati. Acest lucru este cunoscut sub numele de Google Ganking si este o problema serioasa in designul web. Daca imaginile de pe un anumit site nu sunt marcate in mod specific ca fiind oferite gratuit pentru folosire sau ca sunt fara drepturi de autor, trebuie sa considerati ca sunt supuse copyright-ului proprietarilor site-ului, astfel incat veti avea nevoie de acordul acestora pentru a le folosi. Puteti crede ca proprietarii de imagini nu vor observa niciodata ca le-ati furat munca, dar riscati sa aveti parte de un moment penibil cand clientul va primi o scrisoare legala, de incetare a folosirii imaginii sau, mai rau, este pus in fata unui proces.

Acest lucru este la fel de adevarat si pentru imaginile gasite prin cautarea de Flickr. In timp ce imaginile Flickr au drepturi detinute de creatorii lor, serviciul permite celor care trimit imagini sa dea imaginilor lor licente CC (Creative Commons). Aceste licente ofera o serie de reguli predefinite pentru ce se poate si ce nu se poate face cu creatiile licentiate. Una dintre optiunile licentei permite imaginilor sa fie folosite in scopuri comerciale.

Exista recomandari care sugereaza ca imaginile Flickr cu licenta CC sunt o alternativa excelenta la fotografia de stoc. Ca minima cerinta, orice imagine pe care o folositi de pe Flickr cere atribuirea ei unui autor. Daca nu oferiti un link catre autor pentru fiecare imagine de pe Flickr pe care o folositi, se poate considera ca le-ati fi furat.